Nezařazené

Muffiny z ovesných vloček a jablek: skvělý recept na zdravou dobrotu

Jablka na pečení nemusíte používat pouze pro přípravu štrúdlu. Pokud je spojíte se zdravými ovesnými vločkami, můžete si připravit nejen tělu prospěšné, ale i velice chutné muffiny. Tento moučník se těší velké oblibě jak u dětí, tak i dospělých. Není náročný, zvládne jej každý a pro jeho přípravu existuje celá řada různých variant. Nechte se inspirovat našimi recepty a určitě nějaký vyzkoušejte.

Muffiny – recept č.1

Suroviny pro přípravu 24 muffinů:

  • 120 g ovesných vloček
  • 150 g směsi mletých ořechů – ideálně vlašských a lískových
  • 4 vejce
  • 3 větší jablka
  • 1 lžička jedlé sody
  • med nebo čekankový sirup na doslazení

Postup přípravy:

Ovesné vločky rozmixujte v mixéru. Vysypejte je do misky a přidejte mleté ořechy a jedlou sodu. Dobře promíchejte. Vklepněte vejce, přidejte med nebo čekankový sirup (dle chuti). Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte na menší kousky a přidejte do těsta. Všechny suroviny dobře promíchejte. Vzniklou směs přendejte do vymazaných a mletými ořechy vysypaných formiček na muffiny a pečte při teplotě 180ºC asi půl hodiny.

Muffiny – recept č. 2

Suroviny pro přípravu 15 muffinů:

  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku jemně sekaných ořechů (vlašské, lískové)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 jablko zbavené jádřince a slupky a nakrájené na malé kousky
  • mléko, aby těsto teklo

Postup přípravy:

Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny, pečlivě promíchejte. Přidejte zbylé suroviny, propracujte těsto. Formičky na muffiny si vymažte olejem a vysypte namletými ovesnými vločkami. Rozdělte do nich těsto a pečte v troubě na 180ºC asi půl hodiny.

Příprava muffinů vám nezabere mnoho času. Můžete je připravit na snídani nebo jako lehkou a zdravou svačinu, třeba na výlet nebo na cestu na dovolenou. Oba recepty jsou bez mouky, tedy ideální pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí na lepek.