Jablka na pečení nemusíte používat pouze pro přípravu štrúdlu. Pokud je spojíte se zdravými ovesnými vločkami, můžete si připravit nejen tělu prospěšné, ale i velice chutné muffiny. Tento moučník se těší velké oblibě jak u dětí, tak i dospělých. Není náročný, zvládne jej každý a pro jeho přípravu existuje celá řada různých variant. Nechte se inspirovat našimi recepty a určitě nějaký vyzkoušejte.
Muffiny – recept č.1
Suroviny pro přípravu 24 muffinů:
- 120 g ovesných vloček
- 150 g směsi mletých ořechů – ideálně vlašských a lískových
- 4 vejce
- 3 větší jablka
- 1 lžička jedlé sody
- med nebo čekankový sirup na doslazení
Postup přípravy:
Ovesné vločky rozmixujte v mixéru. Vysypejte je do misky a přidejte mleté ořechy a jedlou sodu. Dobře promíchejte. Vklepněte vejce, přidejte med nebo čekankový sirup (dle chuti). Jablka zbavte slupky a jádřinců. Nakrájejte na menší kousky a přidejte do těsta. Všechny suroviny dobře promíchejte. Vzniklou směs přendejte do vymazaných a mletými ořechy vysypaných formiček na muffiny a pečte při teplotě 180ºC asi půl hodiny.
Muffiny – recept č. 2
Suroviny pro přípravu 15 muffinů:
- 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
- 1/2 hrnku jemně sekaných ořechů (vlašské, lískové)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka skořice
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- 1 jablko zbavené jádřince a slupky a nakrájené na malé kousky
- mléko, aby těsto teklo
Postup přípravy:
Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny, pečlivě promíchejte. Přidejte zbylé suroviny, propracujte těsto. Formičky na muffiny si vymažte olejem a vysypte namletými ovesnými vločkami. Rozdělte do nich těsto a pečte v troubě na 180ºC asi půl hodiny.
Příprava muffinů vám nezabere mnoho času. Můžete je připravit na snídani nebo jako lehkou a zdravou svačinu, třeba na výlet nebo na cestu na dovolenou. Oba recepty jsou bez mouky, tedy ideální pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí na lepek.