Zdraví

Jak vyvolat nechuť k jídlu: jednoduché tipy a triky

Jak vyvolat nechuť k jídlu: jednoduché tipy a triky

Nechuť k jídlu může být poměrně závažným problémem. Lze ale konkrétním způsobem korigovat stav opačný? Jak vyvolat nechuť k jídlu?

Jak snížit chuť k jídlu

Nechuť k jídlu je obecně stav, který je spíše nežádoucí. Odborně se označuje jako anorexie a může být důsledkem stresu nebo onemocnění.

Vyvolat nechuť k jídlu žádným jednoduchým mechanismem možné není. V tomto případě spíše souvisí potřeba nekonzumovat další potraviny s pocitem nasycení. Ten lze naopak velmi úspěšně zajistit vhodnou skladbou jídelníčku.

Primárně byste tak měli konzumovat:

  • vlákninu
  • bílkoviny

K potravinám, které mohou přispět k regulaci pocitu nasycení a snížit hlad a nežádoucí chutě, patří především:

  • zázvor
  • mandle
  • avokádo
  • jablka
  • sladké brambory
  • tofu
  • hořká čokoláda

Vyplatí se konzumovat také kávu či zelený čaj, případně kořenit skořicí. Samostatnou kapitolou je ostré koření jako pepř, případně chilli nebo wasabi.

Za vším hledej hormony

Někteří lidé trpí na výrazný pocit hladu, který jim významně stěžuje pokusy udržet jakoukoli disciplínu ve stravování. Děje se tak v okamžiku, kdy v organismu poklesne hladina cukrů a naopak stoupne hodnota hormonu zvaného ghrelin, který vysílá do mozku signál, že máme hlad.

Například sladké brambory také obsahují speciální typ škrobu, který odolává zažívacím enzymům, takže zůstávají v žaludku déle a my se cítíme sytí. Podobně je tomu u avokáda, které obsahuje prospěšné tuky, jež nám opět mohou pomoci regulovat pocit sytosti.

Ve zmiňovaných jablkách zase  nalezneme onu vlákninu, ale také pektin. Obě tyto složky opět především pomáhají navozovat sytost. Tofu je naproti tomu primárně zdrojem bílkovin. Zároveň je v něm obsažen isoflavon genistein, který taktéž potlačuje chuť k jídlu.

Trápí-li vás ve zvýšené míře hlavně chuť na sladké, předejít tomu lze vyváženým jídelníčkem, případně můžete vyzkoušet potravinové doplňky obsahující chrom. Ten napomáhá udržovat normální metabolismus polysacharidů, bílkovin a tuků a také přispívá k udržení normální hladiny cukrů v krvi.