Recepty

Dýňový kompot, který miluje celá rodina

Dýňový kompot, který miluje celá rodina

Příprava kompotů je jedna z možností, jak uchovávat vypěstovanou úrodu. Kompoty si však nemusíte připravovat pouze z ovoce. Lahodnou chuť má totiž i dýňový kompot.

Jakou dýni použít na přípravu kompotu použít?

Na výběr máte z velkého množství dýní. Liší se nejen tvarem, ale i barvou a chutí. Dobrou volbou je dýně Goliáš. Nasládlou chuť nabízí dýně Hokkaidó, která se také často používá pro přípravu polévky. Po másle chutná dýně máslová, která má tvar hrušky a neobsahuje tolik semínek. Příjemné aroma a nasládlou chuť nabízí i dýně muškátová. Záleží tedy jen na tom, jakou dýni zrovna seženete. Nevhodná je dýně špagetová, která se, po tepelném zpracování rozpadá.

Dýňový kompot s ananasovou trestí

Na 1 kilogram oloupané a na kostičky nakrájené dýně si připravte:

  • 500 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 2 lžičky ananasové tresti

Postup přípravy:

Všechny suroviny dejte do hrnce, nechte přivést k varu a dobře povařte. Doba na povaření je asi půl hodiny. Pokud se na povrchu objeví pěna, tak ji odeberte. Mezitím si připravte skleničky, kterými kompot naplníte. Pečlivě uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Dýňový kompot s kořením

Na 1 kilogram oloupané a na kostičky nakrájené dýně si připravte:

  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 250 g cukru krupice
  • kousek celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 litr vody

Postup přípravy:

Dýni oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zalije 500 ml vody, vsypte kyselinu citronovou a nechte 12 hodin uležet. Poté sceďte. Vlijte 500 ml vody, přidejte cukr a koření a vařte 20 minut. Vyjměte koření, kompotem naplňte skleničky a sterilizujte 20 minut.

Pro přípravu kompotu můžete použít i další druhy koření – badyán, vanilku, kardamon nebo čerstvý zázvor. Přidat můžete i ananasovou tresť. Mezi oblíbené ingredience patří ananasový džus. Chuť kompotu vylepšíte tím, když do něj přidáte trochu rumu.