Mazanec představuje neodmyslitelnou součást Velikonočních svátků. Také máte svůj osvědčený recept? Pokud ne, nechte se inspirovat našimi tipy.
Kynutý mazanec
Suroviny pro přípravu těsta:
- směs hladké (230 g) a polohrubé (100 g) mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 120 ml vlažného mléka
- 70 g másla nebo tuku na pečení – změklé nebo rozpuštěné
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- nasekané loupané mandle
- rozinky namočené v rumu
Suroviny na dozdobení:
- 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
- plátky mandlí na posyp mazance
Postup přípravy:
Ve vhodně velké misce smícháme obě mouky. Ve směsi uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nalijeme 80 ml vlažného mléka. Postupně vmícháváme mouky, až vznikne těstíčko, které má konzistenci jako na lívance. Na povrch nasypeme jemnou vrstvu hladké mouky a necháme 30 minut vzejít. Následně přidáme zbývající suroviny a zpracujeme mazancové těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak jej vytvarujeme do jednoho většího nebo dvou menších bochánků, uložíme na plech, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ještě minimálně hodinu kynout. Jak poznáme, že je mazanec dobře vykynutý? Pokud na něj jemně zatlačíme prstem, vrací se nám zpět. Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a v horní části rozřízneme do kříže. Pečeme na teplotu 160ºC po dobu 40-50 minut.
Tvarohový mazanec
Suroviny pro přípravu:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 polotučný tvaroh v kostce
- 150 g měkkého másla
- 2 vejce
- 5 lžic mléka
- 1,5 balíčku kypřícího prášku
- rozinky do těsta
- plátky mandlí na posyp
Postup přípravy:
Do mísy dáme tvaroh, máslo, oba cukry a vejce a vše utřeme dohladka. Do vzniklé směsi prosyjeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme rozinky a mléko, vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Vytvarujeme bochánek, přemístíme jej na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Zpočátku pečeme na 200ºC, asi 10 minut. Pak snížíme teplotu na 160ºC a dopečeme dozlatova.