Recepty

Nejlepší mazanec na světě: skvělý recept roku 2024

Nejlepší mazanec na světě: skvělý recept roku 2024

Mazanec představuje neodmyslitelnou součást Velikonočních svátků. Také máte svůj osvědčený recept? Pokud ne, nechte se inspirovat našimi tipy.

Kynutý mazanec

Suroviny pro přípravu těsta:

  • směs hladké (230 g) a polohrubé (100 g) mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 ml vlažného mléka
  • 70 g másla nebo tuku na pečení – změklé nebo rozpuštěné
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 vejce
  • nasekané loupané mandle
  • rozinky namočené v rumu

Suroviny na dozdobení:

  • 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
  • plátky mandlí na posyp mazance

Postup přípravy:

Ve vhodně velké misce smícháme obě mouky. Ve směsi uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí a nalijeme 80 ml vlažného mléka. Postupně vmícháváme mouky, až vznikne těstíčko, které má konzistenci jako na lívance. Na povrch nasypeme jemnou vrstvu hladké mouky a necháme 30 minut vzejít. Následně přidáme zbývající suroviny a zpracujeme mazancové těsto, které necháme 30 minut odležet. Pak jej vytvarujeme do jednoho většího nebo dvou menších bochánků, uložíme na plech, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ještě minimálně hodinu kynout. Jak poznáme, že je mazanec dobře vykynutý? Pokud na něj jemně zatlačíme prstem, vrací se nám zpět. Bochánky pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a v horní části rozřízneme do kříže. Pečeme na teplotu 160ºC po dobu 40-50 minut.

Tvarohový mazanec

Suroviny pro přípravu:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polotučný tvaroh v kostce
  • 150 g měkkého másla
  • 2 vejce
  • 5 lžic mléka
  • 1,5 balíčku kypřícího prášku
  • rozinky do těsta
  • plátky mandlí na posyp

Postup přípravy:

Do mísy dáme tvaroh, máslo, oba cukry a vejce a vše utřeme dohladka. Do vzniklé směsi prosyjeme mouku smíchanou s kypřícím práškem, přidáme rozinky a mléko, vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Vytvarujeme bochánek, přemístíme jej na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Zpočátku pečeme na 200ºC, asi 10 minut. Pak snížíme teplotu na 160ºC a dopečeme dozlatova.