Bobkový list je koření, které se využívá pro přípravu polévek a omáček. Hřebíček využijete při pečení, přípravě pokrmů sladkých nebo ovocných kompotů. Jejich kombinací si připravíte nálev, který tělu poskytne mnoho zdravotních benefitů.
Účinné látky | Výhody | |
Bobkový list | draslíkhořčíkvitamíny – B6, B9, Csloučenina eugenolantioxidantycineolgeraniolterpeny | účinky antirevmatické a protizánětlivémírní zánětyanalgetické vlastnosti – pomáhají snižovat bolestpodpora uvolnění svalůregulace krevního oběhupodpora kontrakce svalůpodpora dobrého trávenípomoc proti úzkostipozitivní vliv na dýchací soustavupřírodní diuretikumdetoxikace jater a ledvin |
Hřebíček | esenciální olejevápníkdraslíkmanganhořčíkvitamín Komega- 3eugenol | antiseptické a analgetické vlastnostiprotizánětlivé účinkypomoc proti bolestipodpora relaxace svalůpomoc při uvolňování těla a odstraňování únavypodpora zdraví kostí – zachovává kostní hmotuboj proti plísním a infekcímboj proti bakteriímantioxidační účinkypodpora zdraví jaterzlepšení tráveníregulace hladiny cukru v krvipřírodní antibiotikum |
Příprava nálevu
Suroviny pro přípravu:
- voda – 300 ml
- hřebíček – 3 kusy
- bobkový list – 2 kusy
Postup přípravy:
Do kastrůlku vlijte vodu, přidejte bobkové listy a nechte přijít k varu, povařte asi 5 minut a odstavte. Přidejte hřebíček. Celou směs přiklopte a nechte 15 minut vylouhovat. Následně slijte.
Užívání nálevu
Pijte 2x denně, ne však déle, než 10 dní. Vždy si připravujte čerstvý nálev. Připravujte si jej v době, kdy hrozí vyšší riziko infekce, nebo když potřebujete posílit imunitu.
Pokud máte potíže s bolavými svaly nebo klouby, můžete nálev aplikovat přímo na místa, která jsou bolavá. Lze jej využít i na podrážděná místa. Nálev je i šikovným pomocníkem v boji proti akné nebo různým kožním obtížím, mezi něž patří kožní záněty.