Recepty

Rychlý jablečný koláč s tvarohem: skvělý recept

Rychlý jablečný koláč s tvarohem: skvělý recept

Moučníky, které jsou rychlé na přípravu, jsou mezi hospodyňkami zvláště oblíbené, a to nejen jako „rychlovka“ pro nečekanou návštěvu. Za pár minut ke kávě můžete podávat i voňavý koláč. Pochutnat si můžete třeba na bleskové verzi, do které můžete použít jablka i tvaroh.

Jednoduchý koláč s tvarohem a jablky bez složitého vážení

Variant receptů na nejrůznější moučníky s ovocem existuje celá řada. Zvláště v oblibě mívají hospodyňky hlavně ty, které nevyžadují úplnou přesnost. Odměřovat jednotlivé suroviny totiž není nutno na váze, ale vystačíte si dokonce i s hrnečkem. To vám ušetří kromě práce i hledání váhy a mytí nejrůznějších odměrek.

Jednu z možností tak nabízí i lahodný linecký koláč, s nímž vykouzlíte s minimální námahou skvělé pohoštění. Obměnit ho můžete díky dvěma variantám náplní. Do jedné patří jablka, díky čemuž zužitkujete sezónní přebytky. A pokud ovoce po ruce nemáte, jednoduše použijte tvaroh, který je v obchodech dostupný celoročně. V obou případech bude jednoduše vynikající. Jak na něj?

Potřebovat budeme:

  • 3 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 8 lžic mléka
  • 1 celý prášek do pečiva
  • ½ kostky rostlinného tuku (Hera)
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr

Na náplň:

  • 5 až 6 jablek (oloupaných a nastrouhaných)
  • cukr
  • skořice

Na druhou náplň:

  • 2 tvarohy
  • cukr
  • mléko
  • žloutek
  • vanilkový cukr

Postup

Jednotlivé suroviny necháme vypracovat v kuchyňském robotu a připravíme na válu vláčné těsto. Vezmeme větší část těsta a připravíme z něj základ pro budoucí linecký koláč. Těsto na válu vyválíme do tvaru obdélníku. V této podobě jej následně přeneseme na vymazaný plech, nejlépe vyšší.

Těsto potřeme náplní, můžeme zvolit jednu z výše uvedených variant. Vezmeme zbytek těsta, které opět rozválíme do tvaru obdélníku. Ten položíme navrch budoucího koláče na náplň. Okraje zvedneme nožem nahoru a lehce přitiskneme na stěnu plechu.

Horní plát těsta propícháme opatrně vidličkou, aby mohla unikat pára. Koláč necháme péct po dobu asi 30 minut.