Moučníky, které jsou rychlé na přípravu, jsou mezi hospodyňkami zvláště oblíbené, a to nejen jako „rychlovka“ pro nečekanou návštěvu. Za pár minut ke kávě můžete podávat i voňavý koláč. Pochutnat si můžete třeba na bleskové verzi, do které můžete použít jablka i tvaroh.
Jednoduchý koláč s tvarohem a jablky bez složitého vážení
Variant receptů na nejrůznější moučníky s ovocem existuje celá řada. Zvláště v oblibě mívají hospodyňky hlavně ty, které nevyžadují úplnou přesnost. Odměřovat jednotlivé suroviny totiž není nutno na váze, ale vystačíte si dokonce i s hrnečkem. To vám ušetří kromě práce i hledání váhy a mytí nejrůznějších odměrek.
Jednu z možností tak nabízí i lahodný linecký koláč, s nímž vykouzlíte s minimální námahou skvělé pohoštění. Obměnit ho můžete díky dvěma variantám náplní. Do jedné patří jablka, díky čemuž zužitkujete sezónní přebytky. A pokud ovoce po ruce nemáte, jednoduše použijte tvaroh, který je v obchodech dostupný celoročně. V obou případech bude jednoduše vynikající. Jak na něj?
Potřebovat budeme:
- 3 a ½ hrnku polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru
- 2 vejce
- 8 lžic mléka
- 1 celý prášek do pečiva
- ½ kostky rostlinného tuku (Hera)
- citronová kůra
- vanilkový cukr
Na náplň:
- 5 až 6 jablek (oloupaných a nastrouhaných)
- cukr
- skořice
Na druhou náplň:
- 2 tvarohy
- cukr
- mléko
- žloutek
- vanilkový cukr
Postup
Jednotlivé suroviny necháme vypracovat v kuchyňském robotu a připravíme na válu vláčné těsto. Vezmeme větší část těsta a připravíme z něj základ pro budoucí linecký koláč. Těsto na válu vyválíme do tvaru obdélníku. V této podobě jej následně přeneseme na vymazaný plech, nejlépe vyšší.
Těsto potřeme náplní, můžeme zvolit jednu z výše uvedených variant. Vezmeme zbytek těsta, které opět rozválíme do tvaru obdélníku. Ten položíme navrch budoucího koláče na náplň. Okraje zvedneme nožem nahoru a lehce přitiskneme na stěnu plechu.
Horní plát těsta propícháme opatrně vidličkou, aby mohla unikat pára. Koláč necháme péct po dobu asi 30 minut.