Recepty

Nejvláčnější ořechová bábovka

Nejvláčnější ořechová bábovka

Bábovku lze upéct na mnoho různých způsobů. Vyzkoušeli jste už bábovku tvarohovou, citrónovou, s kakaem i čokoládovou? Možná je teď ten pravý čas upéct bábovku s ořechy. Prozradíme vám recept na tu nejvláčnější ořechovou bábovku. Chutnat bude jako od babičky.

Seznam potřebných ingrediencí

  • 120 gramů změklého másla nebo tuku
  • 200 gramů krupicového cukru
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů mletých vlašských (nebo lískových) ořechů
  • 125 ml mléka
  • 4 vajíčka
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr

Postup přípravy

Nejprve rozklepněte vajíčka a žloutky utřete s cukrem (krupicovým i vanilkovým) a s máslem. Vše můžete pomocí mixéru, nebo kuchyňského robota vyšlehat do pěny. Přilijte asi polovinu mléka, přisypte polovinu mouky a prášek do pečiva. Pořádně zamíchejte. Potom můžete přidat zbytek mléka, mouky a všechny ořechy. Opět promíchejte. V jiné nádobě vyšlehejte tuhý sníh z bílků a ten pak jemně vmíchejte do těsta.

Zapněte troubu a nastavte ji na 160 °Celsia. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Poté do ní nalijte těsto. Dejte bábovku do předehřáté trouby a pečte ji asi hodinu. Jak poznáte, že je bábovka upečená? Píchněte do ní špejlí. Pokud na špejli nezůstane žádné těsto, je bábovka upečená.

Hotovou bábovku vyklepněte z formy a máte hotovo. Dobrou chuť.

Speciální tipy pro vás

  • Chvíli před přípravou bábovky vyndejte všechny potřebné suroviny z lednice. Pokud budou mít pokojovou teplotu, bude se vám s nimi lépe pracovat.
  • Aby byla bábovku opravdu jemná a vláčná, prosejte všechny sypké suroviny před síto ještě dříve, než z nich připravíte těsto.
  • Místo vlašských ořechů můžete do bábovky přidat i lískové oříšky nebo mandle.
  • Bábovku raději pečte pouze na 160 °Celsia. Pokud byste nastavili stupňů více, mohla by bábovka v troubě popraskat.
  • Během pečení neotevírejte troubu. Bábovka by se mohla srazit.
  • Hotovou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem nebo polít rozehřátou čokoládou.